Frågor och svar om Sondmatning

Här hittar du vanliga frågor och svar (facit) som förekommer på de flesta kunskapstester inom delegering.

Tillbaka till Alla frågor och svar
Vid vilka tillstånd är det ökad risk för övervätskning och vilka tecken bör man vara uppmärksam på?
Tex vid hjärtinsufficiens eller njursjukdomar

Tecken på detta:
- Mental förvirring
- Illamående, kräkningar
- Huvudvärk
- Ödem
Vad står PEG för?
Perkutan Endoskopisk Gastrostomi
Vanliga rutiner vid matning via PEG
- Rumstempererad sondvälling
- Spola igenom slangen med 20-50 ml ljummet vatten före
- Ge eventuellt krossade läkemedel
- Halvsitta/Sitta upp
- Spola med 50 ml ljummet vatten efter
(OBS: rutinen kan se annorlunda ut på din arbetsplats)
Ska sondnäringen vara kylskåpskall eller rumstempererad vid tillförsel?
Den ska vara rumstempererad.
Hur ofta ska man inspektera sond och huden runt omkring?
Dagligen
Nämn några sätt man kan se om vårdtagaren är dehydrerad.
- Nedsatt hudturgor
- Blek och kall hud
- Insjukna ögon
- Snabb puls
- Koncentrerad urin
Vilket är energi-och proteinbehovet vid sårläkning?
Energi: 30-35 kcal/kg
Protein: 1,2 -1,5 g/kg
Varför är det extra viktigt med munhygien när patienten inte får i sig näring per os?
För att salivproduktionen minskar då patienten ej äter, vilket bidrar till större risk för karies, infektioner etc.
Dagliga rutiner vid PEG-nutrion.
- Inspektera huden runt om
- Rengör 1 gång per dag och torka torrt
- Vrid slangen ½ varv per dag
- Spola dagligen slangen med 20-50 ml ljummet vatten
(OBS: rutinen kan se annorlunda ut på din arbetsplats)
Är det viktigt att följa basala hygienrutiner vid hantering av sond?
Ja (förstås :-)
Visar 1 - 10 av 12
annons: