Frågor och svar om Lagar §

Här hittar du vanliga frågor och svar (facit) som förekommer på de flesta kunskapstester inom delegering.

Tillbaka till Alla frågor och svar
Det åligger den som meddelat ett delegeringsbeslut att bevaka att den arbetsuppgift som han eller hon delegerat fullgörs på ett sätt som är förenligt med en god och säker vård.
Källa: SOSFS 1997:14
Det finns inga särskilda regler för vem som får spola öron. Det är ofta verksamhetschefen eller den arbetsledande chefen som fördelar arbetsuppgiften.
Källa: Socialstyrelsen
Patienter som är 75 år eller äldre och som är ordinerade minst fem läkemedel ska erbjudas en enkel läkemedelsgenomgång minst en gång per år.
Källa: Vårdhandboken
En arbetsuppgift får inte delegeras om det av en bestämmelse i en författning, en instruktion eller liknande framgår att uppgiften är förbehållen en viss yrkesgrupp.
Källa: SOSFS 1997:14
Den som genom ett delegeringsbeslut tilldelats viss arbetsuppgift får inte i sin tur delegera uppgiften till någon annan person.
Källa: SOSFS 1997:14
Den arbetsuppgift som skall delegeras skall vara klart definierad.
Källa: SOSFS 1997:14
En patients hälsotillstånd förändras så att hen inte längre kan ta sina läkemedel som egenvård. Då ska en omprövning av egenvården göras och resultatet kan bli att hälso- och sjukvården tar över ansvaret.
Källa: Socialstyrelsen
Läkare, tandläkare och sjuksköterskor får delegera arbetsuppgifterna att iordningställa, administrera och överlämna läkemedel till annan personal.
Källa: Socialstyrelsen
Beslut om ändrade delegeringar och om återkallelser av delegeringsbeslut skall dokumenteras.
Källa: SOSFS 1997:14
Den som meddelar ett delegeringsbeslut skall inte bara vara formellt utan också reellt kompetent för den arbetsuppgiften som beslutet avser.
Källa: SOSFS 1997:14
Visar 1 - 10 av 27
annons: