Ont i halsen

Av Hans Gustavsson |
Vinter och förkylning

Ont i halsen är en vanlig åkomma som de flesta människor upplever åtminstone en gång om året. Det kan vara irriterande och smärtsamt, men det finns åtgärder du kan vidta för att lindra symtomen och främja läkningsprocessen.

Orsaker till ont i halsen: Ont i halsen kan bero på olika orsaker, inklusive virusinfektioner som förkylning eller influensa, bakteriella infektioner som halsfluss, eller överansträngning av stämbanden. Rökning och exponering för irriterande ämnen kan också leda till halsbesvär.

Symtom: De vanligaste symtomen på ont i halsen inkluderar smärta eller sveda vid sväljning, torrhet, och ibland rodnad eller svullnad i halsen. I vissa fall kan det följas av hosta och rinnande näsa.

Åtgärder för lindring:

  1. Vätskeintag: Drick rikligt med varma drycker, såsom te med honung eller buljong, för att lindra smärta och hålla slemhinnorna fuktiga.
  2. Halspastiller och sugtabletter: Använd receptfria halspastiller eller sugtabletter för att minska obehag och underlätta sväljningen.
  3. Gurgla med saltvatten: Ett enkelt huskur är att gurgla med varmt vatten och salt. Detta kan hjälpa till att minska svullnad och lindra smärta.
  4. Röstvila: Undvik överansträngning av rösten. Prata inte för högt eller för länge och undvik rökiga eller dammiga miljöer. Undvik också att viska då det anstränger stämbanden extra mycket.
  5. Använd luftfuktare: Använd en luftfuktare i ditt hem för att hålla luften fuktig. Det kan lindra torrheten i halsen.
  6. Överväg receptfria läkemedel: Smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen eller paracetamol kan hjälpa till att minska smärtan och febern.

När ska du söka läkarvård? Om ditt ont i halsen inte förbättras inom några dagar, om du upplever svår smärta, har svårt att svälja eller har andra allvarliga symtom som feber, bör du söka professionell rådgivning hos t.ex. 1177. Det kan indikera en bakomliggande infektion som kräver specifik behandling.

Att hantera ont i halsen kräver oftast bara en kombination av vila och hemvård. Genom att vara uppmärksam på dina symtom och ta hand om dig själv kan du förhoppningsvis snabbt återfå din hälsa.

Läs mer hos 1177.

2023-11-10
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.