Reell kompetens innebär att en individ bedöms utifrån sina faktiska kunskaper, färdigheter och erfarenheter, snarare än en formell utbildning eller examen. Begreppet används ofta inom utbildning och arbetsmarknad för att ge personer möjlighet att få sina praktiska kunskaper och erfarenheter erkända, även om de inte har en formell akademisk utbildning inom ett specifikt område.
Exempel på reell kompetens kan vara:
- Arbetslivserfarenhet: Erfarenheter som en person har samlat på sig genom arbete eller praktik, som kan motsvara den kunskap som en formell utbildning skulle ge.
- Färdigheter från fritidsintressen: Till exempel kan en person som har jobbat mycket med projektledning i ideella organisationer ha reell kompetens som motsvarar en formell utbildning i projektledning.
- Självstudier och kurser: Kunskaper som en person har fått genom egna studier, onlinekurser eller annan informell utbildning.
I många utbildningssystem används reell kompetens för att bedöma om en person kan få tillträde till en utbildning eller erkännande av tidigare erfarenheter. Det kan också vara en väg för att omvandla arbetslivserfarenheter till formellt erkända kvalifikationer.