Kateterisering är en medicinsk procedur där en kateter (en tunn slang) förs in i kroppen, vanligtvis för att dränera vätskor, som urin, eller för att ge medicinsk behandling. Kateterisering används ofta när en person inte kan tömma urinblåsan på egen hand eller vid behov av kontinuerlig övervakning.
Det finns olika typer av kateterisering beroende på syftet:
- Urinvägskateterisering: Används för att tömma urinblåsan. Det kan vara en kateter som sätts in genom urinröret (uretralkateter) eller genom huden ovanför pubisbenet (suprapubisk kateter).
- Kärlkateterisering: En kateter sätts in i ett blodkärl för att ge mediciner eller för att ta blodprover. Vanliga exempel är intravenösa katetrar (IV) eller artärkatetrar.
- Hjärtkateterisering: En kateter sätts in i hjärtats kärl eller hålrum för att diagnostisera eller behandla hjärtproblem, t.ex. vid kranskärlsundersökning (angiografi).
Kateterisering bör alltid göras under sterila förhållanden för att undvika infektioner och andra komplikationer. Det är viktigt att följa noggranna hygienrutiner och att ta bort katetern så snart den inte längre är nödvändig för att minska risken för komplikationer som urinvägsinfektioner.