Vårdnyheter
Här hittar du aktuella och relevanta nyheter från andra källor som berör forskning och vård. Nyheterna importeras automatiskt och uppdateras regelbundet för att ge dig den senaste informationen. Klicka på länkarna för att läsa mer hos respektive källa.
Sverige har tagit emot över 200 patienter från Ukraina
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Sverige tagit emot 211 patienter som en del av de medicinska evakueringarna inom EU:s samordnade insatser. "Krig och konflikter orsakar enormt lidande och sätter oskyldiga människor i mycket utsatta situationer. När vi vårdar patienter här i Sverige avlastas den ukrainska sjukvården och frigör mer resurser för att ta hand om akut krigsskadade patienter", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.
Åtta KI-forskare får anslag från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond
Stiftelsen Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond delar i år ut 8,8 miljoner kronor till angelägen astma- och allergiforskning. Åtta av forskarna som får bidrag är verksamma vid Karolinska Institutet.
Dålig kärlhälsa får hjärnan att åldras snabbare
Med ett AI-verktyg har forskare vid Karolinska Institutet analyserat hjärnbilder från 70-åringar och skattat hjärnans biologiska ålder. Faktorer som påverkar kärlen negativt, som inflammation eller högt blodsocker, kunde kopplas till att hjärnan såg äldre ut, medan hälsosam livsstil var kopplad till hjärnor med yngre utseende. Resultaten presenteras i Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.
MS-hjärnatlas kan bana väg för individanpassad behandling
Ett internationellt forskarlag från bland annat Karolinska Institutet har kartlagt vilka gener som uttrycks i hjärncellerna hos personer med multipel skleros (MS). Förhoppningen är att atlasen, som presenteras i tidskriften Neuron, på sikt kan bidra till mer individanpassad behandling av MS.
De som lämnas utanför i Sveriges kontantlösa samhälle
Sverige är på väg att bli ett kontantlöst samhälle. Hur påverkar det dem som saknar tillgång till digitala betallösningar?
Östersunds kommun och Mittuniversitetet tecknar nytt fyraårigt samverkansavtal
Mittuniversitetet och Östersunds kommun skjuter till 24 miljoner kronor vardera för fortsatt samverkan kring forskning och kompetensförsörjning. Det nya samarbetsavtalet sträcker sig över åren 2026-2029.
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet känner sig i högre utsträckning ensamma. Nästan var femte man som är sjukskriven eller arbetslös besväras ofta eller alltid av ensamhet. Det visar ny…
Tre systrar – alla docenter vid KI 2024
Under 2024 har systrarna Lisa, Maria och Anne Örtqvist alla tre utnämnts till docenter vid Karolinska Institutet, en unik bedrift som har väckt uppmärksamhet inom både familjen och forskarvärlden. Trots olika karriärvägar och forskningsområden har de inspirerat varandra och hittat styrka i sitt gemensamma intresse för medicin och forskning.
Nya insikter om biomarkörer för Alzheimers sjukdom
Hur är nya plasmabiomarkörer relaterade till de diagnostiska tester som idag används i kliniska rutin vid minnesutredning ? Kan evidens från mycket selektiva forskningskohorter överstättas till den heterogena verkliga kliniska världen? Forskare vid Karolinska Institutet har försökt besvara dessa frågor i en studie publicerad i eBioMedicine med Dr. Marina Bluma från institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle som förstaförfattare.
IMM erhåller stora anslag från externa forskningsfinansiärer
Forskare vid Institutet för miljömedicin (IMM) har under hösten fått besked om ett stort antal anslag från olika forskningsfinansiärer.
Årets influensaepidemi är igång
Vinterns säsong av influensa har nu börjat. För personer i rekommenderade grupper är det fortfarande möjligt att vaccinera sig.
Rektor summerar ett år av utveckling och framtidsfokus
Högskolans roll i högskolelandskapet, ansvarsfull internationalisering och nya ingenjörsutbildningar är några saker som rektor Ylva Fältholm vill lyfta fram när hon ser tillbaka på året som varit och samtidigt blickar framåt.
Taket i högkostnadsskyddet blir högre den 1 januari
Den 1 januari 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 50 kronor, från 2 850 kronor till 2 900 kronor. Det beror på att prisbasbeloppet för 2025 har höjts till 58 800 kronor.
Hembesök av sjuksköterska ett alternativ till akutsjukvård
När personer som ringer till 1177 för rådgivning kan få hjälp i hemmet av en sjuksköterska i stället för att bli hänvisad till regional primärvård eller akutmottagning, kan det vara till stor nytta för patienten, samtidigt som sjukvårdens resurser används mer effektivt. Det visar en ny studie från Högskolan i Borås.
Jungfrufödsel – mer än en biblisk legend
Jungfrufödsel förekommer bland många djurarter.
Vad tycker palliativ vårdpersonal om dödshjälp?
Överraskande många undersköterskor inom den palliativa vården är positiva till eutanasi, alltså dödshjälp som sker genom att någon annan än patienten utför den avgörande handling...
Mindre matsvinn och mer pengar i plånboken i jul – forskarens bästa tips
Matsvinnsforskaren Helén Williams reflekterar kring matsvinnet i de svenska hushållen och delar tre tips för mindre svinn under jul- och nyårshelgerna.
Självguidad internetbehandling hjälper vid atopiskt eksem
En ny studie från Karolinska Institutet visar att självguidad kognitiv beteendeterapi (KBT) online är lika effektiv som psykologledd internet-KBT för att minska symptomen vid atopiskt eksem. Resultaten, som publiceras i den högt rankade tidskriften JAMA Dermatology, kan leda till förbättrad tillgång till behandling för patienter och minska belastningen på vården.
Små strukturer kan förklara svår sjukdom
Professor Anna Wredenberg vill förstå i detalj hur kroppen fungerar och nördar ner sig i mitokondriens okända värld. För patienter med ärftliga genetiska sjukdomar kan det innebära att de får en efterlängtad diagnos.
KI:s rektor Annika Östman Wernerson ny ledamot i IVA
KI:s rektor Annika Östman Wernerson har valts in som ledamot i IVA:s avdelning för bioteknik. Det skedde i samband med akademisammankomsten i november då IVA, Ingenjörsvetenskapsakademien, valde in 41 nya svenska och internationella ledamöter – framstående forskare och experter från både näringslivet och den offentliga sektorn.
Frågor och svar om sockerstudie från Lunds universitet
En observationsstudie från Lunds universitet som undersökt sockerkonsumtion, har fått stor nationell och internationell uppmärksamhet. Studien visar att sötade drycker har större...
Ny avhandling utforskar hur flygfrittrörelsen utmanar flygnormen
Har flygfrittrörelsens uppmaningar om att stanna på marken och konsumera mindre fått genomslag? Vad som kan tillskrivas ekonomiska faktorer, förändrade sociala normer eller en...
Sinnessjukt - att åldras med våra sju sinnen
Genom våra sinnen upplever och tolkar vi världen. Men med åldern försämras sinnena och det händer också att vi förlorar funktionen av ett sinne på grund av sjukdom eller en skada...
AI-genererad “skräpvetenskap” florerar i Google Scholar
AI-fabricerad forskning är ett hot, både mot samhällets kunskapsbas och allmänhetens förtroende för vetenskap. Det konstaterar forskarna bakom den studie som nyligen identifierat över hundra misstänkta AI-genererade artiklar i sökmotorn Google Scholar.
Ökad rörlighet bland nyutexaminerade sjuksköterskor utmanar kompetensförsörjningen
Var femte nyutexaminerad sjuksköterska, under åren 2020–2022, lämnade regionen för andra arbetsgivare. "Att behålla erfaren personal är avgörande för att kunna bedriva en hälso- och sjukvård som både är jämlik och av god kvalité. När nyutexaminerade sjuksköterskor introduceras i yrket av mindre erfaren personal påverkas även kvaliteten av handledningen", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.