Delegering innebär att en vårdgivare överlåter vissa medicinska uppgifter till en annan person, ofta en undersköterska eller vårdbiträde, som är kvalificerad och redo att utföra dem. För att ta emot en delegering krävs både teoretisk och praktisk kunskap om uppgiften, vilket säkerställer kvalitet och patientsäkerhet. Att känna sig förberedd är avgörande – det handlar om att kunna utföra uppgiften tryggt och korrekt, vilket bidrar till en säker och effektiv vårdmiljö.
Delegering grund
Du måste ha jobbat ett tag för att kunna får delegering, det krävs alltså erfarenhet och att din arbetsledare eller sjuksköterska ser att du utför dina arbetsuppgifter väl.
Utöver erfarenhet behöver du kunna:
- Basala Hygienrutiner
- Bemötande och värdegrund
- Kommunikation enligt SBAR eller ISBAR
- Förstå vad Förändrat Hälsotillstånd innebär
Delegering Läkemedel
För att få läkemedelsdelegering behöver du utöver grundläggande kunskap om delegering fördjupa dig i:
- Administrering av läkemedel
- Olika läkemedelsformer
- Vara väl insatt i olika ordinationshandlingar och signeringslistor
Delegering Diabetes
Diabetesdelegering förutsätter djupare kunskaper om diabetes och hur ett förändrat hälsotillstånd kan se ut för de som har diabetes.
Detta behöver du kunna:
- Kunskap om diabetes
- Olika läkemedelsformer
- Ordinationshandlingar
- Komplikationer
Delegering omvårdnadsåtgärder
De flesta omvårdnadsåtgärder behöver ej delegeras, det räcker med att din arbetsgivare eller chef är medveten om din kompetens och litar på att du kan utföra det väl. De flesta arbetsplatser väljer ändå att delegera omvårdnadsåtgärder som t.ex. såromläggning, lindning av ben, stomivård, osv, för att säkerställa god kompetens och väl utförd omvårdnad.