Nagelsvamp - Orsaker, Symtom och Behandling

Av Hans Gustavsson |
Fotvård (genererad med hjälp av Canva AI)

Nagelsvamp, även känd som onykomykos, är en vanlig och obehaglig tillstånd som påverkar miljontals människor över hela världen. Denna svampinfektion kan förekomma på både fingernaglar och tånaglar och kan orsaka en mängd irriterande symptom. I denna artikel kommer vi att utforska orsakerna till nagelsvamp, dess symptom och tillgängliga behandlingsalternativ.

Orsaker till Nagelsvamp:

Nagelsvamp orsakas av olika typer av mögelsvampar och jästsvampar som tränger in under nageln. De trivs i varma och fuktiga miljöer, vilket gör fötterna till en idealisk plats för infektionen att utvecklas. Det finns flera faktorer som kan öka risken för att drabbas av nagelsvamp:

 1. Fuktiga skor och strumpor: Att använda fuktiga skor och strumpor skapar en idealisk miljö för svampen att trivas och föröka sig.
 2. Svettiga fötter: Personer som svettas mycket om fötterna är mer benägna att drabbas av nagelsvamp eftersom svett kan skapa en fuktig miljö som gynnar svampväxt.
 3. Skadade naglar: Om nageln har blivit skadad, till exempel genom att slå den eller klippa den för kort, kan det öppna upp möjligheten för svampen att tränga in.
 4. Nedsatt immunförsvar: Personer med ett försvagat immunförsvar, till exempel på grund av medicinska tillstånd eller läkemedel, är mer mottagliga för infektioner, inklusive nagelsvamp.
 5. Ålder: Risken för nagelsvamp ökar med åldern, eftersom äldre personer har en långsammare tillväxt av nya naglar och minskad cirkulation, vilket kan göra det svårare för kroppen att bekämpa infektioner.

Symtom på Nagelsvamp:

Symtomen på nagelsvamp kan variera från person till person, men vanliga tecken inkluderar:

 1. Förtjockade naglar: Nageln kan bli tjockare än normalt och svårare att klippa.
 2. Missfärgade naglar: Infekterade naglar kan ändra färg och bli gulaktiga, bruna eller svarta.
 3. Nagelavskalning: Nageln kan börja skala av sig och bli skör.
 4. Förändrad nagelform: Nageln kan förlora sin normala form och bli bucklig eller konkav.
 5. Smärta eller obehag: Vissa personer kan uppleva smärta eller obehag när de går eller bär skor på grund av infektionen.

Behandling av Nagelsvamp:

Behandling av nagelsvamp kan vara en utmaning, och det tar tid att bli av med infektionen. Här är några vanliga behandlingsalternativ:

 1. Lokala antifungala medel: Du kan använda receptfria eller receptbelagda salvor, krämer eller nagellack som innehåller antifungala medel för att behandla nagelsvamp.
 2. Orala antifungala läkemedel: Om infektionen är allvarlig eller inte svarar på lokala behandlingar, kan din läkare ordinera orala antifungala läkemedel.
 3. Kirurgisk ingrepp: I vissa fall kan kirurgiskt avlägsnande av den infekterade nageln vara nödvändig.
 4. Hembehandling: För att förebygga nagelsvamp är det viktigt att hålla fötterna torra, rena och välventilerade samt undvika att gå barfota i fuktiga offentliga utrymmen.

Det är viktigt att söka behandling så snart du märker symtom på nagelsvamp för att förhindra att infektionen sprider sig till andra naglar. Tålmodighet och konsekvens i behandlingen är nyckeln till att bli av med nagelsvamp.

Nagelsvamp en vanlig och besvärlig åkomma som påverkar många människor. Genom att förstå dess orsaker, symtom och behandlingsalternativ kan du ta steg för att förebygga och hantera denna infektion. Om du är osäker på hur du ska behandla nagelsvamp, är det alltid bäst att rådgöra med en läkare för att få råd och rätt behandling.

2023-11-13
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.