Liggsår och prevention av liggsår

Av Hans Gustavsson |
Sjukhussäng ute i naturen (Generated with AI)

Liggande för långa perioder kan leda till ett allvarligt medicinskt tillstånd som kallas liggsår, eller trycksår. Liggsår uppstår när huden och det underliggande vävnadsskiktet skadas på grund av tryck och friktion som uppstår när en person inte kan ändra sin position regelbundet. Dessa sår kan vara smärtsamma och ta lång tid att läka, så att förebygga dem är avgörande. I den här artikeln kommer vi att utforska vad liggsår är och hur man kan förebygga dem.

Vad är liggsår/trycksår?

Liggsår är skador på huden och det underliggande vävnadsskiktet som oftast uppstår när en person är sängliggande, rullstolsbunden eller inte kan ändra sin position regelbundet. De utvecklas vanligtvis på områden där benen eller kroppen utövar tryck mot en fast yta, som sängen eller en rullstol. De områden som oftast drabbas inkluderar hälarna, sittbensknölarna, höfterna och svanskotan.

Riskfaktorer:

Alla kan utveckla trycksår men vissa individer har ökad risk för det beroende på:

 • Hög ålder
 • Nedsatt mobilitet och aktivitet
 • Nedsatt hudstatus
 • Nedsatt allmäntillstånd/svår sjukdom
 • Malnutrition/dehydrering
 • Nedsatt allmäntillstånd/näringstillstånd
 • Feber
 • Hög hudfuktighet (svettning, inkontinens)

Klassifikation

 • Kategori 1 - rodnad som inte bleknar vid tryck
 • Kategori 2 - delhudsskada
 • Kategori 3 - fullhudsskada
 • Kategori 4 - djup fullhudsskada

Prevention av liggsår

Förebyggande åtgärder är avgörande för att undvika liggsår. Här är några viktiga riktlinjer för att minska risken:

 1. Positionsförändring: Om du eller någon du vårdar är sängliggande eller rullstolsbunden, se till att ändra position minst varannan timme. Använd hjälpmedel som kuddar eller madrassvändare för att hjälpa till med positionsförändringar.
 2. Hudvård: Håll huden ren och torr. Undvik att använda tvål med hög alkoholhalt och se till att fukta huden regelbundet med en mild fuktighetskräm för att förhindra uttorkning.
 3. Rätt näring: En balanserad kost med tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler är viktigt för att bibehålla hudens hälsa och främja sårläkning.
 4. Förhöjda områden: Använd kuddar eller madrasser med tryckavlastande egenskaper för att minska trycket på utsatta områden. Detta hjälper till att förebygga skador.
 5. Undvik friktion: Använd mjuka material för sängkläder och kläder för att minimera friktionen mot huden.
 6. Undersök huden regelbundet: Inspektera huden dagligen för eventuella tecken på rodnad, svullnad eller sår. Ju tidigare ett trycksår upptäcks, desto lättare är det att behandla.
 7. Korrekt lyftteknik: Om du vårdar någon som inte kan röra sig själv, se till att du använder korrekt teknik när du hjälper till att lyfta eller flytta personen för att undvika onödig stress på huden.
 8. Undvik fukt och värme: Håll sängkläder och kläder torra. Fuktiga och varma miljöer kan öka risken för trycksår.

Sammanfattning

Liggsår är smärtsamma och potentiellt farliga sår som kan undvikas med rätt förebyggande åtgärder. Genom att regelbundet ändra positioner, upprätthålla god hudvård, använda tryckavlastande hjälpmedel och uppmärksamma hudens tillstånd kan man minimera risken för att utveckla liggsår. Att följa dessa riktlinjer är avgörande, särskilt för personer som är sängliggande eller rullstolsbundna, och det kan bidra till att bevara hudens hälsa och välbefinnande.

Källa: Internetmedicin

2023-10-23
annons:

Hans GustavssonHans Gustavsson är sjuksköterska med erfarenhet från arbetsplatser både inom såväl landsting som kommun. Han arbetade som undersköterska/vårdbiträde från 1991 fram tills sjuksköterskeutbildningen.

Sjuksköterskeexamen 1997 och har sedan dess haft nöjet att jobba på olika sjukhus (diverse avdelningar), på sjukhem, inom hemtjänsten och 1177. Delegering och undervisning i delegering har alltid funnits med som ett särskilt intresse. 2019 startade han delegering.se och resultatet ser ni här.

Förutom intresse i undervisning och sjukvård ägnar han sig ständigt åt husrenovering ("Det tar liksom aldrig slut..."), skogsbruk och både hunden Bagira och katten Timjan har en speciell plats i hans hjärta. 

Gift sedan 30 år med Carolina (nått rätt måste han ju göra tydligen) och är far till 4 barn (27, 21, 15 och 12 år gamla). Skogspromenader och karateträning fyller ut resten av tiden när han inte ägnar sig åt delegering.se.